Jobba hemifrån – så behåller du effektiviteten

Har du blivit ombedd att jobba hemifrån istället för på kontoret? Du är långt ifrån ensam. Många ledningsgrupper väljer nu att rekommender sina anställda att arbeta på distans. Du som föredrar att jobba på kontor kan behöva rätt knep för att effektivisera din arbetsdag för att få ut lika mycket av den (eller till och med mer) hemifrån.

 

Jobba enligt dina vanliga kontorstider

Försök att hålla motsvarande tider hemma som i vanliga fall. Dagen upplevs då mer som en vanlig arbetsdag och det blir lättare att hålla samma disciplin som om du var på kontoret. Med det sagt kan du såklart passa på att ta tillvara på friheten du har hemma och anpassa dina arbetstider efter eventuella andra sysslor. Se bara till att den totala arbetstiden motsvarar den ordinarie.

 

Scheman och prioriteringslistor är dina bästa vänner

Det är lätt att gränsen mellan jobb och fritid suddas ut när fysiska miljön är densamma. Därför är det viktigt att du skapar ett schema i förväg, gärna senast kvällen innan. Annars är det högst sannolikt att du sprider ut jobbet över alltför många timmar av dygnet, vilket resulterar i att du aldrig får känna dig riktigt ledig.

 

Skippa inte pauserna

Sätt timer varje timme och ta en kort paus för att ställa dig upp, ta något att äta eller bara scrolla på Instagram. Det kan lätt kännas som fusk till en början, men om du jämför med alla gånger du blir avbruten på kontoret utmynnar detta system sannolikt i mer effektiv arbetstid och din hjärna får en viktig chans att vila och ladda om.

 

Utnyttja att du får jobba ostört

Passa på att göra sånt som kräver att du får jobba ostört. Att ständigt bli avbruten av dina kollegor kan vara förödande för uppgifter där du behöver fokusera ordentligt. Sålla bland det du har att göra och prioritera i den mån det går sånt som du annars har svårt att genomföra. Som resultat kommer du att känna dig mer effektiv och uppskatta tiden tillbaka på kontoret desto mer.

 

Berätta om dina planer

Om du berättat för din chef eller en kollega vad du planerar att hinna med under dagen ökar det dina chanser att lägga på ett extra kol och faktiskt leva upp till det. Och om du överskattat din kapacitet är det inte hela världen, då har du åtminstone givit dig själv rätt förutsättningar för att lyckas och kan avsluta din arbetsdag med vetskapen om att du har gjort ditt bästa.

 

Sist, men minst lika viktigt som allt annat – var tacksam

Ta en tidig lunch, en promenad mitt på eftermiddagen, jobba i pyjamas eller ta en powernap i din egen säng – utnyttja och njut av att du har möjligheten att jobba hemifrån, det har inte alla. 

 

Önskelista
Välj återförsäljare
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig